Kategorier
Bygg

Stuckatur förskönar hem i Stockholm

Genom historien har stuckatur använts för att skapa dekorationer på väggar och tak i Stockholm och övriga landet. Ett sätt att lyfta rum till en lyxigare nivå.

Om du är i inredningstagen så finns det mycket inspiration att hitta i tidskrifter eller via internet. Där går det att se hur enkelt ett rum kan ändra skepnad genom att använda olika färger och material på väggar, golv och tak. Utan att ens börja möblera eller piffa till med pynt eller gardiner.

Det går att få ett rum att se ut som om det finns på en bondgård eller i ett slott. Och det kan vara ganska små detaljer som gör stor skillnad. En sådan detalj är stuckatur. Något som ofta går att hitta i större våningar i centrala Stockholm. Men även på herrgårdar eller slott, likväl som precis var du än kan tänka dig. För stuckatur kan förändra alla rum.

Efter att ha gått igenom en period då hemmen skulle förenklas och ha raka linjer, har modet återigen svängt och stuckaturen har fått sin renässans. Något som går att se på bredden av material och utformningar som har uppkommit inom området stuckatur. Men också alla återförsäljare som har stuckatur på sina hyllor.

Val av rätt stuckatur

Den som inte känner till stuckatur så väl kanske tror att det inte finns så mycket att välja bland. Men inom stuckatur går det att hitta en stor bredd där det finns något för alla smaker och rum.

Historiskt sett skapades stuckatur genom att formar fylldes med gips. Men numera har man gått ifrån det och tillverkar stuckatur av ett plastmaterial. Något som innebär att dekoren blir billigare och betydligt enklare att tillverka och handskas med.

Det kan vara svårt att veta vilken stuckatur som passar för dig och ditt hem, eller ditt rum. Och även om det egentligen står dig fritt att välja precis vad du önskar dig i ditt hem i Stockholm idag, så kan det ändå kännas tryggt att få några råd. Antingen går det att rådfråga butiker där stuckatur säljs eller så går det att ta hjälp av en yrkesperson för val och montering.