Funderar du på golvslipning i Stockholm? Här är en beskrivning av hur det går till att slipa ett trägolv. Det är många steg som krävs för att det ska bli bra.
Behöver du hjälp med golvslipning i Stockholm? Det kan nog vara klokt att inte försöka ge sig på det själv. Men hur går det egentligen till att slipa ett trägolv? Det kan vara bra att ha koll på, även om du inte ska göra jobbet själv.
Före man startar med golvslipning så är det viktigt med förberedelser. Det första steget är att alla spikar som sticker ut ovanför brädorna slås ner. Spikar kan annars allvarligt skada de slipmaskiner som används.
Golvslipning med olika kornstorlek
Efter att golvet har förberetts så börjar själva slipningen. Först används grovkornigt sandpapper för att ta bort gamla beläggningar och för att göra golvet plant. Det bästa när man använder en trumslipmaskin är att börja med ett bandslippapper med lågt korn. För lövträ av ek, lönn och ask rekommenderas att börja med 40 korn, och att i varje efterföljande slipomgång gå upp i sandpapperskorn, till exempel till 60 och 80, för att sist avsluta med 100 korn. Om golvplankorna är skeva eller mycket ojämna, kan det krävas många omgångar med slipen.
De områden som inte kan nås av de stora slipmaskinerna slipas istället med en kantslip, med samma korn på slippappret som resten av golvet. Slutligen används en efterbehandlingsmaskin för att skapa den slutliga finishen. Det korn på papperet som används då är av personlig preferens, men vanligtvis används 100-150 korn.