En stenskiva kan bli kronan på verket i ett nytt kök. Men hur ska man egentligen tänka när man väljer stenskiva och är vissa typer av sten mer tåliga än andra?
En vacker stenskiva kan bli lite som kronan på verket i ett nytt kök och göra att det får det där lilla extra. Sten är också extremt hållbart, i alla fall om man behandlar det som man ska. Utseendet och kulören på stenen är så klart viktigt och den ska passa ihop med den övriga köksinredningen. Men när man väljer stenskiva brukar man även utgå från vilken typ av matlagning man sysslar med.
Det beror på att vissa bänkskivor av sten är mer tåliga för värme och spill än andra. Men även längd och tjocklek kan ha betydelse då vissa stensorter bara går att såga i en viss längd. Några av de allra tåligaste stensorterna är dekton och granit som har en väldigt hård yta. Kalksten och marmor får lättare märken och räknas som mjuka stensorter.
Hur mycket kostar en stenskiva för kök?
Hur mycket en stenskiva till köket kostar beror på storlek och stensort. Sten är ett naturligt material och ingen skiva är den andra lik. Därför ska man ta tid på sig och studera ytan ordentligt innan man bestämmer sig för vilken stenskiva man ska ha. Det bästa är att besöka en firma som har ett lite större utbud av olika stenskivor.
Då blir det lättare att hitta den skiva som bäst passar stilen på köket och den typ av matlagning man gör. Saftar och syltar man mycket är det bättre att välja en mörkare sten eller en bänkskiva av en hårdare stensort. Men det går även att behandla en ljus bänkskiva så att den inte lika lätt får fläckar.